06 - 19 77 46 74

info@damaste.nl

Laura Pladdet

Buik

In de buik zitten belangrijke interne organen en er wordt daarnaast ook veel emotionele spanningen opgeslagen. De meeste organen bestaan uit spierweefsel. Dit spierweefsel kan onder spanning komen te staan en kan pijn veroorzaken in andere delen van het lichaam, zoals in de nek en schouders, benen en/of onderrug. De organen die niet uit spierweefsel bestaan kunnen verkleven met het skelet zoals de ribben, bekken of de ruggenwervel. 

Waardoor raken de spieren en organen in de buik gespannen? Stress, emoties, langdurig zitten, overmatige sporten en verkeerde voeding zorgen voor verhoogde spanning in de buik. Alcohol, overige drugs en gifstoffen zorgen voor verhardingen in de lever. Infecties en parasieten geven spanning in de darmen. Ongelukken en operaties kunnen spanning, verklevingen en littekenweefsel opleveren. Veel emotionele spanningen zorgen ervoor dat het je het spreekwoordelijk ‘zwaar op de maag ligt’. 

Wat is het effect van een buikmassage? Buikmassage heeft een diepe, ontspannend en instant kalmerend effect. De buik wordt ook wel “het tweede brein” genoemd. Door de massage specifiek op de buik te richten, komt het spierweefsel in de organen tot ontspanning, de verklevingen worden verzacht en eventuele emotionele spanningen kunnen ontladen. Binnen enkele seconden voel je je buik zachter worden en kan eventuele pijn direct verminderen. Je bent je direct bewust van de spanning die je eigenlijk in je buik met je meedraagt. 

Wie heeft baat bij buikmassage? Iedereen! In principe dan. Liever geen buikmassage (geen absolute contra indicatie) bij menstruatie, vlak na een maaltijd of bij heftige pijnen in de buik door bijvoorbeeld een maagzweer. De meeste masseurs masseren ook niet de buik in de eerste drie maanden van een zwangerschap. Na deze periode wordt de buik normaliter wel mee gemasseerd bij een zwangerschapsmassage. 

Yeah of Nay? Een buikmassage vindt niet iedereen fijn want een buikmassage kan behoorlijk intiem aanvoelen. Het is het meest kwetsbare deel van je lichaam en dat geef je, heel begrijpelijk, niet zomaar bloot. En dat hoeft ook niet, bij de meeste massages wordt de buik meestal overgeslagen. Maar het kan zomaar zijn dat je juist een massage van de buik graag wilt ondergaan! En dat kan, vraag er dan wel om bij mij. Wij zijn allemaal zo gewend om te focussen op de in het oog springende spanningen, zoals de nek, schouders en rug, dat ook wij snel vergeten dat de buik ook aandacht behoeft.

 

Feel this