06 - 19 77 46 74

info@damaste.nl

Laura Pladdet

Lymfedrainage

Nog niet beschikbaar

Een lymfedrainage kan een goede manier zijn om je huid en je lichaam een flinke boost te geven. Vraag je je af hoe? Eigenlijk is het heel logisch. Het lymfesysteem is namelijk een onderdeel van ons immuunsysteem en bestaat uit een netwerk van vaten waar de wondervloeistof ‘lymfe’ doorheen stroomt. Deze vloeistof spoelt afvalstoffen, bacteriën en overtollig vocht uit ons lichaam en is een echte allesreiniger. Een lymfedrainage of massage van de lymfen stimuleert deze doorstroom en helpt zo de afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Het resultaat? Een schoon lichaam en een gezonde, glanzende huid.
Deze relatief onbekende lichaamsbehandeling komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Hier ontdekten artsen bij toeval dat het masseren van gezwollen lymfeklieren voor een stralende huid zorgt. En dat is niet het enige; ook bij vochtophopingen en oedeem is een massage van de lymfen of lymfedrainage een redder in nood. Je kunt de behandeling zelfs in combinatie met fysiotherapie ondergaan. Kan jouw lichaam of huid wel een grote schoonmaak gebruiken? Dan kun je bij beauty- en massagesalons in jouw buurt terecht voor deze bijzondere behandeling van de lymfen.

WAT KUN JE VERWACHTEN VAN EEN LYMFEDRAINAGE?
Er zijn twee verschillende manieren voor een lymfedrainage; een manuele (handmatige) lymfedrainage en een variant waarbij er vacuüm cups worden gebruikt. Je behandelaar beweegt deze cups voorzichtig over je lichaam waardoor de lymfevloeistof onder druk wordt afgevoerd. Dit zal een lichte, aangename tinteling veroorzaken. Deze techniek is niet alleen erg ontspannend, maar stimuleert ook de bloed- en zuurstofcirculatie naar de huid en zorgt daar voor een gezonde gloed. De manuele lymfedrainage heeft hetzelfde effect, maar oefent iets minder druk uit op de spieren. Sommige mensen vinden dit fijner, vooral wanneer het een lymfedrainage van een gevoelig gebied betreft, zoals het gezicht. Ook kunnen de lymfeknopen die wat dieper onder de botten liggen beter met de vingers bereikt worden en kan de manuele lymfedrainage direct zorgen voor verlichting bij blokkades of oedeem.

Vanaf de allereerste behandeling van je lymfen zie je direct resultaat. Vochtophopingen in de lymfeknopen zullen verminderen, je doorbloeding zal aanzienlijk verbeteren en de massage zal voor een egale huid en gezonde glow zorgen. GOED OM TE WETEN
Vanaf de allereerste behandeling van je lymfen zie je direct resultaat. Vochtophopingen in de lymfeknopen zullen verminderen, je doorbloeding zal aanzienlijk verbeteren en de massage zal voor een egale huid en gezonde glow zorgen. En hoewel dit zeker niet slecht klinkt, moet het beste resultaat nog komen. Je lichaam wordt door de lymfedrainage namelijk flink opgeschoond en opgehoopte afvalstoffen en overtollig vocht kunnen door de behandeling goed worden afgevoerd. Deze massage zorgt dus voor een echte detox van je lichaam en huid, waardoor jij niet alleen van buiten, maar ook van binnen flink zal opknappen.

Manuele lymfedrainage (MLD) is een zachte, ritmisch uitgevoerde massagetechniek op de huid en het onderhuidse bindweefsel. Door milde rek op de huid te geven opent het netwerk van lymfevaatjes zich waardoor vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wordende afvoerkanalen, de lymfebanen, die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatenstelsel. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen grote en kleine concentraties van lymfeklieren, namelijk in de hals, het borstgebied, de buik en de liezen en in de oksels, elleboogholte en knieholte. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie en het reinigen van het lichaam. Daarnaast heeft het lymfesysteem een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. De massagedruk is laag om dichtdrukken van de lymfevaatjes te voorkomen. De technieken van de MLD zijn niet te vergelijken met andere massagevormen. Naast een verbeterde drainage is ontspanning een opvallend en vaak gewenst effect. MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden en kan ook worden ingezet als aanvulling en ondersteuning bij andere behandelingen en therapieën.

Lymfedrainage kan desgewenst aangevuld worden met lymftaping. Dit is een speciale vorm van elastisch tapen en wordt toegepast bij o.a. sportblessures, hematomen, postoperatief oedeem en fibrosering van bindweefsel (littekens/fasciale problematiek). Hiermee wordt het onderhuidse bindweefsel en de lymfecirculatie gunstig beïnvloed.

Lymftaping én manuele lymfedrainage vormen samen een sterk koppel met verbazingwekkende behandelresultaten. Nog een succesvolle combinatie is MLD met voetreflexzonetherapie.

Op de voetzolen zitten een aantal reflexpunten die corresponderen met het lymfestelsel. Het ligt dus voor de hand om vóór of ná een MLD behandeling ook een aantal van deze reflexpunten te bewerken, om op die manier een extra stimulans te geven aan het lymfestelsel.

Manuele lymfedrainage kan als monotherapie én  als combinatietherapie voor een breed scala aan klachten en aandoeningen succesvol worden ingezet. De zachte, ritmische techniekgrepen van de MLD zullen door vrijwel iedereen als bijzonder prettig worden ervaren, terwijl de resultaten ervan vaak zeer groot zijn.

De meest uiteenlopende (pijn)klachten kunnen worden behandeld:

 1. Afvoeren van vocht bij zwellingen die het gevolg zijn van:
 • Oedeem
 • Tijdelijke beschadiging van het lymfestelsel bijvoorbeeld na operatie, trauma, sportletsel
 • Een slechte circulatie bijvoorbeeld door spataderen of rusteloze benen
 • Overbelasting van spieren (bijv. kramp, zware spierarbeid en CANS)
 • Tekort aan lichaamsbeweging (bijv. door lange reizen, ziekte, blessure)
 • Stuwingsklachten die samenhangen met zwangerschap (ook postnataal)
 1. Regeneratie en ontspanning:
 • Post Covid-19 klachten
 • Antistress behandeling
 • Burn out achtige klachten
 • Activeren van het immuunsysteem
 • Bevorderen wondgenezing/littekenvorming, herstel lymfevaatjes
 • Soepel houden van gewrichten
 • Tegen gaan van spierverslapping
 • Chronisch eczeem, allergie
 • Hoofdpijn, slapeloosheid, stress, vermoeidheid
 • Maag- en darmklachten
 • Huidklachten
 • ADHD

De toepassing van manuele lymfedrainage bij of na kanker is echter  voorbehouden aan specialistisch geschoolde lymfoedeemtherapeuten. In dergelijke situaties wordt namelijk sterk afwijkend gedraineerd, omdat essentiële lymfebanen- en knopen door operaties en/of bestralingen blijvend beschadigd zijn geraakt.