06 - 19 77 46 74

info@damaste.nl

Laura Pladdet

Afvoeren van afvalstoffen

Zoals je in mijn vorige artikel hebt kunnen lezen, zijn er vele voordelen van het krijgen van massages. Massages worden al eeuwen toegepast in alle culturen en dat is niet zonder reden. Wellicht heb je het zelf al ondervonden:

 1. Verbeterde bloedcirculatie
 2. Reinigt je lichaam door afvalstoffen sneller af te voeren
 3. Snellere spierherstel na een intensieve work-out
 4. Verbeterde weerstand
 5. Stressvermindering
 6. Zorgt voor meer bewegelijkheid
 7. Ontspant het lichaam
 8. Vermindert hoofdpijn en migraine

Maar soms kan het allemaal wel wat zweverig en onwennig overkomen. Afvoeren van afvalstoffen? Verbeterde bloedcirculatie? Het reinigen van het lichaam? Leg dat eens uit dan? Wat wordt er precies afgevoerd en hoe kan dat zorgen voor minder pijnklachten? Let op….

Hoe ontstaan afvalstoffen?

Om beter te begrijpen om welke afvalstoffen het gaat, gaan we eerst kijken naar hoe afvalstoffen ontstaan. Het voedsel dat wij dagelijks tot ons nemen levert het lichaam bouwstoffen en brandstoffen. Om deze stoffen te gebruiken komt in alle cellen van het lichaam verbranding voor. Tijdens dit proces worden koolhydraten, ook wel glucose genoemd,  in de cellen van het lichaam verbrand.  Bij de verbranding van glucose komt de opgeslagen energie uit de glucose vrij. Deze vrijgekomen energie gebruikt je lichaam o.a. om te bewegen en om je lichaam op temperatuur te houden.

Tijdens het verbranden van glucose in de cellen ontstaat één van de afvalstoffen, namelijk koolstofdioxide. De koolstofdioxide wordt door de cellen afgegeven aan het bloed en wordt middels het bloedsomloop getransporteerd naar de longen waar wij het weer uitademen en afvoeren.

De beste massages voeren drie afvalstoffen af.

Door inspanning van de spieren ontstaan twee andere afvalstoffen. Het menselijk lichaam bestaat namelijk uit drie soorten spieren: de hartspier, gladde spieren en skeletspieren. De skeletspieren staan onder invloed van de wil en kunnen we bewust bewegen. Voor het proces van bewegen heeft de spier twee dingen nodig: zuurstof en voedingsstoffen. Zoals je in de vorige alinea heb kunnen lezen, worden voedingsstoffen en zuurstof getransporteerd door het bloedsomloop. Bij inspannen van de spieren en het verbranden van eiwitten worden de afvalstoffen melkzuur en ureum gevormd. Deze afvalstoffen worden weer afgegeven aan het bloedsomloop en worden afgevoerd uit het lichaam. Maar wat gebeurd er als je bloedcirculatie elders in het lichaam wordt vertraagd? Dit laatste kan het gevolg van een spierknoop zijn. Spierknopen komen vaak voor en voelen aan als een verstijfde en pijnlijke knoop in de rug, schouder, nek of benen.

Tips om pijnklachten te verminderen en voorkomen.  

Om de spierknopen losser te maken kun je verschillende methodes gebruiken, maar om een blijvend effect te ondervinden zal je deze technieken regelmatig moeten toepassen.

 1. Lokaliseer de spierknoop met je handen en masseer dit gebied. Dit kun je het beste na een warme douche doen. Dan is de spier iets beweeglijker en wordt de bloedcirculatie op gang gebracht.
 2. Stretch je spieren: zacht stretchen zodat je spieren worden verlengd en flexibeler worden.
 3. Beweeg regelmatig: regelmatige beweging sterkt de spieren en onderhoudt de flexibiliteit.
 4. Let op je houding bij een kantoorbaan en beweeg om het uur, zodat je spieren niet continu gespannen blijft in één positie.
 5. Een ontspanningsmassage waarbij er extra aandacht is voor de spierknoop.

Door een ontspanningsmassage stimuleer ik de bloedcirculatie, zodat de vrijgekomen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Echt, alleen maar goede en gegronde excuses om je te laten masseren.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *