06 - 19 77 46 74

info@damaste.nl

Laura Pladdet

Waarom je door een massage beter slaapt

 Ben jij wel eens gemasseerd? Dan weet je hoe heerlijk loom je er van kunt worden. Een goede massage helpt je beter te slapen en dit is waarom.

1. VAN DE MASSAGETAFEL ZO JE BED IN

Je kunt profiteren van het relaxte gevoel dat je hebt als je van de massagetafel stapt.  Laat je masseren laat in de middag en ervaar wat dit voor je doet. Vooral na een paar keer zul je merken dat je sneller, dieper en langer slaapt.

2. MASSAGE ACTIVEERT JE RUSTSYSTEEM

De uitwerking van massage wordt wel vergeleken met meditatie. Je zakt dieper in je lijf. Je valt niet in slaap (oké, soms wel), maar je komt wel in een andere stand te staan. En deze stand is weldadig voor je lichaam en brein.

Een ontspannende massage activeert de drukreceptoren onder je huid op een milde manier. Hierdoor wordt je parasympathicus geactiveerd.

Dit deel van je zenuwstelsel zorgt voor een goede spijsvertering, voor opladen en bijtanken, voor een gevoel van welbehagen en ook voor lekker slapen.

3. DE JUISTE HORMONENCOCKTAIL

Vroeg naar bed gaan is geen garantie voor goed slapen. Je moe voelen is geen garantie voor goed slapen. Goed slapen vraagt om een speciale hormonen cocktail. Als we overdag druk bezig zijn stroomt er vooral veel adrenaline en cortisol door ons lijf.

Dat is precies de reden dat je je onrustig kunt voelen als je na een lange werkdag rustig gaat zitten. Je hormonencocktail schreeuwt nog om actie.

Om lekker te slapen hebben we geen cortisol maar serotonine nodig. Wat bijdraagt aan de vorming van het slaaphormoon melatonine.

Een massage zorgt voor de juiste hormonencocktail in je lijf. Studies tonen dat het cortisol gehalte daalt bij massage, terwijl de aanmaak van serotonine toeneemt.

4. DOE-HET-ZELF

Er is veel wat je zelf kunt doen om de voordelen van een massage te ervaren. Ook als je niet in de gelegenheid bent om naar een masseur te gaan. Hier wat inspiratie:

  • Neem als een soort mini-massage een lekkere douche voor het naar bed gaan.
  • Kies een zachte massagehandschoen en luxe schuim voor een spa-ervaring. 
  • Charter je vriend of vriendin om je nek te masseren voordat je gaat slapen.
  • Geef de ander een massage (dat werkt voor jou ook ontspannend).
  • Masseer je voeten voor het naar bed gaan.

5. EEN PAAR MINUTEN

Begin met een klein simpele stap. Bijvoorbeeld 1 keer per maand je lekker laten masseren en elke avond heel bewust je handen insmeren. Maak huidcontact onderdeel van je avondroutine. En voel beter wat het is om (dicht bij) jezelf te zijn.

Massage hoort in het rijtje van mindfulness, meditatie en goed voor jezelf zorgen. Welke vorm je ook kiest; zelfmassage, partnermassage of massage door een professional, de voordelen stapelen zich als je het gebruikt als strategie voor jouw rust en energie. 

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *